Bergeforsen


Bergeforsen finns i nedersta delen av Indalsälven i Timrå kommun. Här finns ett av Sveriges bästa fiskevatten för både sportfiskare, nybörjare eller fritidsfiskare. Du kan fiska lax, öring, sik och harr. Fisket är världskänt och lockar turister från när och fjärran. Det finns möjlighet att fiska både med och utan fiskekort beroende på vilken fiskezon du befinner dig i. I Bergeforsen med omnejd kan du välja att bo på camping eller stuga. Här finns väldigt vacker natur och naturreservat inom kommunens gränser.

Laxodlingen
Den största förändringen för fisket i Indalsälven inträffade då kraftverket i Bergeforsen byggdes. När Indalsälven blev en uppdämd älvdal 1954 så förändrades fisket för alltid. Fisken som tidigare gick upp i älven till sina lekplatser fick nu ändra sitt beteende. Som ersättning för de förlorade fiskelekplatserna byggdes ett centralfiske med en fiskodlingsanstalt nedanför Bergeforsen.
Text: Jenny Melin

Vandra tillsammans i Timrå

Mats Moberg är vandringsguide i Timrå och arrangerar flera olika vandringspaket. Det kan vara en dagstur, ett boendepaket eller en konferensvandring där du på ett lättsamt vis får lära dig om Timrås historia och natur. Timrå vandringshelg genomförs i samarbete med Söråkers Herrgård och Lages Buss. Det är möjligt att unna sig en hemester med boende på anrika Söråkers Herrgård, Spa-bad och en närande frukost innan vandringarna startar. Tre nätter och tre dagsvandringar. Dag 1 följer vi Mjällån till Västanåfallet, landets näst högsta vattenfall. Dag 2 följer vi kusten från Söråkers Herrgård till Holmö brygga och dag 3 startar vi i Åvike bruk med lite brukshistoria innan vi promenerar längs havet till sandstranden vid Oxviken. Transportservice ingår så att den som bor på herrgården inte behöver använda bilen under hela helgen. Under vandringen får deltagarna kunskap om Mjällåns unika naturområde, lokal industrihistoria, naturen och kustfiske längs Timrå kust. Man måste förboka de guidade vandringarna eftersom det dels är begränsat med platser i bussen, dels för att det ingår lunch i paketet och då måste vi veta hur många luncher som ska skickas med. Givetvis ska man också orka att vandra sträckorna, men vi går sakta så det behövs inte någon superkondition. Bra skor och sköna kläder räcker långt. I sommar har vi hittills bokat in två stycken nattvandringar. De blev väldigt populära och är redan fullbokade och vi planerar fler tillfällen. Vill du vandra själv så tipsar Mats om de nya stigarna i Indalsälvens delta. Via en grupp på Facebook som heter Vandra i Timrå kan du följa och hålla reda på vilka vandringar som finns. Kustdeltat vid Indalsälvens mynning är ett av Sveriges största deltaområden och delar av det är ett naturreservat. Det är väl skyltat från E4 vid flygplatsen Midlanda, mellan Sörberge och Söråker. Deltat är ett populärt utflyktsmål. Vissa stigar ut är anpassade så att det går bra att komma fram både med barnvagn och rullstol. Parkeringar och stigkartor finns vid Y-et, vid hängbron på väg ut till Smackgrundet, vid Timrå golfbana och vid Bogrundets planstskola.

Text: Joakim Söderberg