Bispgården

Industriorten Bispgården har ett strategiskt läge mellan Östersund och Sundsvall i östligaste delen av Ragunda kommun. Här huserar ett antal tunga industrier med en internationell marknad samt tre vattenkraftverk. En av Vattenfalls tre driftcentraler finns i Bispgården. I centrala Bispgården finns en aktivietetspark med bland annat lekpark, basketplan, hinderbana och bouleplaner. Den Thailändska Paviljongen och Döda Fallet är trevliga besöksmål i Bispgården under sommarhalvåret. Från Älgårdsberget utgår de tre lederna Järåstigen, Geologistigen samt Blomstigen. Järåstigen leder till det vackra vattenfallet Byforsen och blomsterängarna med utsikt över Indalsälven. Geologistigen passerar längs de olika jordarterna som tillsammans bildar en typisk norrländsk älvdal. Blomstigen slingrar sig i utkanten av det före detta skolområdet och trädsamlingen längs stigen är skyltade med dess olika trädslag.

Döda fallet skapades
Magnus Huss även kallad Vildhussen föddes 18 april 1755 i Storboda i Torps församling i Västernorrlands län. Magnus var en köpman i Sundsvall som år 1793, för hundra riksdaler, åtog sig att bygga en timmerränna förbi den fruktade Gedungsen, även kallad Storforsen, där timret slogs sönder på sin väg till Sundsvall. Natten den 6 juni 1796 tömdes hela 20 km2 stora Ragundasjön på bara 4 timmar. Vattenfallet Storforsen blev plötsligt torrlagt och Döda fallet skapades.

Norrlandsresan
Thailändska Paviljongen, även kallad King Chulalongkorn Memorial finns uppförd i Utanede, Bispgården, Ragunda kommun. Den är byggd till minne av den Thailändska kungen Chulalonkorns besök på platsen 1897. Kung Chulalongkorn var på resa för att bland annat besöka den allmänna konst- och industritillställningen i Stockholm 1897 när den svenske kung Oskar ville passa på att visa honom andra delar av Sverige och i och med det föreslog två alternativa resor: Norrland eller en resa söderut och vidare till Norge. Kung Chulalongkorn valde norrlandsresan då timmer vid denna tid var Siams största exportprodukt.

Text: Jenny Melin och Emilia Rönnberg